Pronk

In 2018 bestaat de Grote Kerk in Alkmaar 500 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseren Uitvaartverzorging IJmond en Associatie Uitvaartverzorging een lezing op 20 oktober.

De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De kerk staat ook bekend als de Grote Sint Laurenskerk en begon als een katholieke kerk, ontworpen door de familie Keldermans. 500 jaar later wordt het jubileum gevierd met optredens, lezingen en andere evenementen. 

Associatie Uitvaartverzorging Alkmaar

Met een prachtig, modern uitvaartcentrum aan de Edisonweg in Alkmaar voelen wij ons als organisatie erg betrokken bij de stad Alkmaar. Het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk is dan ook een uitgelezen kans om voor de bewoners van Alkmaar een mooie lezing te organiseren over uitvaart.

Wim Cappers

Wim Cappers is funerair historicus en hoofdredacteur van Terebinth. Dit is het tijdschrift van de Stichting Terebinth, die zich inzet voor het behoud van waardevolle begraafplaatsen en bijzondere grafmonumenten.
Wim bestudeert materiële en immateriële cultuuruitingen.
De resultaten maakt hij openbaar via boeken, artikelen, rapporten, lezingen, cursussen en exposities. Denk hierbij aan onderwerpen als funerair erfgoed, de dood, burenhulp, schijndood, begraven, de uitvaart, de begraafplaats, gedenktekens, crematie en rouw.

De lezing “De uitvaart in verleden en heden”

In 45 minuten neemt Wim ons mee in de veranderingen in de uitvaartcultuur. Hij zal de lezing waar mogelijk toelichten met voorbeelden uit Alkmaar.
Hoe ging en gaat men om met sterven, met de lijkschouw en met de ceremonie rondom het begraven? En wist u dat je vroeger ook begraven kon worden in en rond de Grote Kerk? U hoort waarom en wanneer daar een einde aan kwam.

Aansluitend debatteren we over de gang van zaken in ‘uitvaartland’. “Profiteren van verdriet is van alle tijden”, “Een uitvaart regelen kan je prima zelf” en andere prikkelende stellingen. Rond 15:30 uur sluiten we af met een borreltje.

Datum van de lezing: 20 oktober 2018
Tijd: van 14.00-16.00 uur (inloop vanaf 13.45 uur)
Plaats: Grote Kerk, Koorstraat 2 in Alkmaar
Toegangsprijs: € 5, incl. drankje na afloop.

U kunt een kaartje kopen via deze link.

Leden van de Noordhollandse Cooperatie krijgen gratis toegang als zij zich vooraf per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van naam, adres en lidnummer.

Nog geen lid? Hier kunt u zich aanmelden.