Pronk

Een persoonlijk verhaal van uitvaartbegeleider
Sylvette van Keulen-Kwee

Als jong meisje kreeg ik van mijn ouders een poëzie-album. Mijn familie en vrienden schreven daarin spreuken en gedichtjes waarvan ik als jong meisje de betekenis niet altijd begreep. Ik was veel meer geïnteresseerd in de mooie plaatjes en tekeningen die de bladzijdes kleurden.

Mijn vader schreef in mijn album de tekst:

Wie goed doet, wie goed ontmoet

Dagelijks probeer ik mijn leven op deze manier invulling te geven, op mijn werk maar zeker ook privé. Om goed te doen, heb ik samen met mijn familie en vrienden 23 en 24 juni meegedaan aan de Samenloop voor Hoop. De Samenloop voor Hoop is een 24-uur durende wandelestafette om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker.

Samenloop voor Hoop haakwerkZaterdag 23 juni om 14.00 uur is ons team gestart. En of 24 uur wandelen nog niet voldoende uitdaging gaf, heeft ons team ook een mooi bedrag bij elkaar gesprokkeld. We hebben ons de blaren gehaakt en geknutseld en met elkaar € 2300,-- opgehaald! Buiten onze creatieve uitspattingen, zijn er kinderen geschminkt, en vele ballonnen gemodelleerd tot schattige beestjes.

Naast al deze activiteiten bedacht ik mij dat ik graag “iets” bijzonders wilde doen voor diegene die even extra aandacht verdient. Ik wist namelijk dat ik tijdens het wandelen veel mensen zou spreken en dat iedereen die ik daar zou ontmoeten een eigen verhaal zou hebben of verlies zou hebben moeten doorstaan.

Ben dan ook heel dankbaar dat mijn werkgever meteen enthousiast aangaf dat Uitvaartverzorging IJmond financieel wilde bijdragen om een aantal mensen eens lekker in het zonnetje te zetten. Daarnaast heeft het IJmond Uitvaartfonds (het goede doelenfonds) een bijdrage geleverd aan de Samenloop voor Hoop door de kaarsen voor de kaarsenceremonie te betalen.

23 juni en 24 juni: SAMENLOOP voor HOOP in Zaanstad

Samenloop voor Hoop door Yvette van der DoesFoto: Yvette van der Does

Wat was het een geweldige ervaring, We hebben zoveel van onze geknutselde spulletjes verkocht en het 24 uur wandelen in estafette vorm is door ons team goed gedaan. Al hebben mijn teamgenoten mij zeker even uitgelachen toen zij zagen dat ik geen gympies aan had maar mijn glanzende instappertjes en dacht: “Moet kunnen toch? Ik loop nooit op gympen!”

Na het startsein gingen we op pad. Stil makend vond ik het, toen ik besefte dat iedereen die meeliep (zijdelings) te maken heeft (gehad) met kanker. Naast de persoonlijke verhalen, sprak ik ook diverse mensen die graag iemand anders eens in het zonnetje wilden zetten.

Na 24 uur lopen hoorde we dat er in totaal € 65.000,- opgehaald was. Heel moe en ook heel voldaan reed ik weer naar huis. Overigens had ik ondanks mijn bijzondere schoenen geen enkele blaar!

Ik heb meegelopen om al die mensen die mij als jong meisje het beste wensten in mijn poëzie album te herdenken. Wat had ik graag gewild dat zij hadden kunnen zien wie ik ben geworden.

De dagen na de SAMENLOOP voor HOOP

Wat geweldig dat ik veel mensen blij kan maken. Ik ben oprecht ontroerd hoe bescheiden mensen kunnen zijn. Iemand een etentje gunnen of een cadeaubon om eens lekker nieuwe kleren te kopen, een dagje naar een museum met een lekkere lunch, een vaartochtje over de Zaan of een rondje rijden langs vervlogen tijden.

Zo bijzonder dat onze organisatie dat mogelijk heeft gemaakt!! Ik ben trots en dankbaar. Want: wie goed doet wie goed ontmoet!

Samenloop voor Hoop Jabbertje